ترازو وسیله ای جهت سنجش صحیح مواد می باشد که بر حسب نوع کاربری و صنعتی که در آن مورد استفاده قرار می گیرد وزن و دقت توزین متفاوت و قابل انتخاب دارد ، البته ظاهر ترازو دیجیتال نیز بر اساس نوع استفاده تعیین می گردد ، امروزه ترازو دیجیتالی تنوع بسیار زیادی دارد که می توان آنها را به گروه های متعددی تقسیم نمود .
تنوع ترازو در گروه ترازو آزمایشگاهی و ترازو فروشگاهی به دلیل بازار استفاده ی گسترده بیشتر می باشد و قیمت ترازو نیز بر اساس قابلیت های ترازو بسیار متفاوت می باشد .
در گروه آزمایشگاهی نیز در زمان خرید ترازو خریدار با تنوع و قیمت های متنوعی از ترازو آزمایشگاهی رو به رو می شوند که می توان گفت اگر مشاوری در زمینه خرید ترازو با در نظر گرفتن نیاز خریدار نباشد ممکن است هزینه ای بالا پرداخت گردد و نتیجه ی دلخواه حاصل نشود .
« قیمت ترازو و باسکول که در هنگام سفارش مشتری در پیش فاکتور منظور گردیده است ، معتبر می باشد . »
انواع ترازو
ترازو سالیان سال است که به عنوان معتبر ترین وسیله ی سنجش مورد استفاده قرار می گیرد ، فروش و خرید ترازو بازار گسترده ای دارد که نه تنها دارنده های مشاغل و تولید کنندگان ، حتی منازل نیز برای تامین سلامت خانواده در آشپزخانه در پخت غذا با عنوان ترازوی آشپزخانه و در منزل با عنوان ترازوی خانگی - ترازوی زیر پایی یا ترازوی حمامی جهت توزین افراد از آن بهره می برند از این روست که ترازو یک وسیله عام است که در هر جا به بهبود شرایط کمک بزرگی می نماید و وسیله ی ارزشمندی در زندگی انسان است ، انواع ترازو را در سطر های زیر به صورت اجمالی توضیح خواهیم داد . ابتدا به طور کلی انواع ترازو را در چند گروه ترازوی خانگی و ترازوی فروشگاهی و ترازوی آزمایشگاهی و ترازوی صنعتی دستهبندی میکنیم و سپس به توضیح و زیر مجموعه هر کدام از آنها میپردازیم.
ترازوی خانگی
ترازوی خانگی شامل ترازوی آشپزخانه ، ترازو نفرکش ( جهت توزین افراد ) و ترازوی نوزادی می گردد که ترازو نوزاد برای دریافت وزن نوزاد از زمان تولد تا تقریبا 2 سالگی مورد استفاده قرار می گیرد و برای دریافت شرایط نوزاد بسیار حائز اهمیت می باشد این ترازو از انجایی که به نسبت ترازوی زیر پایی یا ترازو نفرکش دقیق تر است نیاز دوم پس از ترازوی نفرکش به شمار می رود ، ترازو آشپزخانه نیز که معمولا با ظرفیت 5 کیلو گرم ارائه می گردد در آشپزخانه برای محاسبه ی وزن مواد غذایی برای پخت و پز مورد استفاده است که کاربری این ترازو در طولانی مدت به کنترل وزن و سلامت هر چه بیشتر افراد خانواده کمک می نماید و در طعم سازی غذا ها بسیار موثر است . ترازوی زیرپایی یا ترازوی نفر کش هم از دیگر انواع ترازوی خانگی است که در خانهها، و برای دانستن وزن افراد خانه استفاده میشود و به افراد مختلف کمک میکند تا با آگاهی، مراقب بالا یا پائین نیامدن وزن خود از حد خاصی باشند، و امروزه بسیاری از خانوادهها تمایل به داشتن ترازوی زیر پائی یا ترازوی نفر کش در خانه دارند و برندهای مختلف سازنده ترازو نیز ساخت انواع ترازوی زیر پائی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
از مصارف خانگی ترازو که خارج شویم وارد دنیای گسترده ای از مصارف ترازو می شویم که سعی در توضیح اجمالی آن خواهیم داشت ، ترازو زمانی که به توزین کالا های حجیم و بزرگ می پردازد دیگر با عنوان باسکول معرفی می گردد ، در توزین کالا و مواد بسیار ریز و آزمایشگاهی ، به عنوان ترازو آزمایشگاهی و ترازو گرمی ارائه می گردد و در زمانی که در فروشگاه ها برای توزین مواد فروشگاهی و محاسبه ی قیمت کالا ها کاربرد دارد به ترازو فروشگاهی و در کارگاه ها و کارخانه های تولیدی کاربرد داشته باشد به ترازو صنعتی معروف می باشد .
ترازو فروشگاهی
ترازو فروشگاهی خود شامل گونه های بسیار متنوعی از ترازو می باشد که با ظاهر ترازو عملک دار ، ترازو بدون علمک ، ترازو آویزی ، ترازو عقربه ای ارائه می گردد که هر کدام از ظاهر های ذکر شده ی ترازو ، خود به مدل های بسیار متنوع و شاخه های گوناگونی مبدل می شوند . امروزه ساخت ترازوی فروشگاهی، خود به تجارتی پرسود در بازار انواع ترازو تبدیل شده و انواع ترازوی فروشگاهی با قابلیتهای مختلف، ساخته و به بازار عرضه شدهاند که از آن جمله میتوان ارتباط با صندوق فروشگاهی و کارت خوان و بارکدخوان را نام برد. داشتن حافظه برای ثبت کردن نام و قیمت کالاها که در برخی از انواع ترازوی فروشگاهی به هزاران عدد میرسد، یکی دیگر از توانائیهای انواع ترازوی فروشگاهی است که در سالهای اخیر تولید میشوند. قابلیتهای حسابداری و ارائه گزارش فروش روزانه و ماهانه و گزارش فروش در ساعت یا روز خاص، و گزارش فروش کالاهای خاص و موارد دیگر نیز از توانائیهای انواع ترازو فروشگاهی است. همچنین از تغییرهای دیگری که در ساخت ترازو فروشگاهی دیده میشود، تنوع در شکل ظاهری و جنس و رنگ بدنه و سینی انواع ترازو فروشگاهی است که در ساخت ترازوهای جدید با آن روبه رو هستیم.
ترازو آزمایشگاهی
ترازو آزمایشگاهی یا ترازو گرمی که به ترازو زرگری یا ترازو طلا فروشی نیز مرسوم می باشد با دقت هایی نظیر ترازو یک گرم ، ترازو یک دهم گرم ، ترازو یک صدم گرم ، ترازو یک هزارم گرم ، ترازو یک ده هزارم گرم و ترازو یک صد هزارم گرم که ترازو شیش صفر معروف می باشد دسته به بندی می گردد الیته ترازو یک میلی گرم و غیره نیز از همین گروه هستند که به شکل های دیگر عنوان می گردند . کاربرد انواع ترازو آزمایشگاهی در آزمایشگاههای بیولوژی و شیمی و فیزیک و دیگر آزمایشگاههایی است که نیاز به ترازویی بسیار دقیق برای وزن کردن مواد مختلف دارند که گاهی یکصدهزارم گرم هم برای آنها دارای اهمیت است. بسیاری از انواع ترازوی آزمایشگاهی دارای سرپوش یا محفظه هستند تا مواد در حال توزین را از تماس با عناصر موجود در هوا، مانند اکسیژن هوا دور نگه دارند. بسیاری از انواع ترازوی آزمایشگاهی هم که به ترازوی گرمی معروف هستند، در تجارت و خریدوفروش سنگها و فلزهای قیمتی مانند طلا و نقره و الماس مورد بهره برداری قرار میگیرند.
ترازو صنعتی
ترازو صنعتی گروه ترازو با ظاهر صنعتی و به نسبت بزرگ تر و مقاوم تر می باشد که مصرف سنگین تری داشته و باید ساختار نیرومند تری را نیز حفظ نماید ، ترازوی صنعتی نیز خود دسته بندی های گوناگونی نظیر ترازو قطعه شمار ، ترازو ضد آب ، ترازو با رله قطع کن می باشد . یکی از مهمترین تفاوتهای انواع ترازو صنعتی با ترازوهای فروشگاهی در نبود نمایشگر قیمت در آنهاست، چرا که انواع ترازوی صنعتی معمولا در کارگاهها و کارخانههای صنعتی، برای وزنکردن کالاها در راستای تعیین کیفیت آنها، و همچنین برای ترکیب مواد مختلف با یکدیگر و همین طور برای بستهبندی مواد خوراکی و غیر آن استفاده میشوند و ارتباطی با فروش مستقیم کالا به مشتری ندارند.همچنین از آنجا که انواع ترازوی صنعتی معمولا در محیطهای خشن صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند و با آب و رطوبت و شستشو سروکار دارند، باید دارای مقاومت بیشتری از ترازوهای فروشگاهی باشند.
ترازو در صنعت؛ ابزاری حیاتی برای سنجش دقیق
خرید و فروش ترازو در صنعت نقش مهمی دارد و به عنوان ابزاری ضروری در فرآیندهای مختلف تولیدی، خدماتی و آزمایشگاهی به کار میرود. سنجش دقیق مواد اولیه، محصولات نهایی و اجزای مختلف، نقشی کلیدی در تضمین کیفیت، راندمان و ایمنی در صنایع مختلف دارد. کاربردهای این ابزار اندازه گیری در صنعت متعدد بوده که ما در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:
صنایع غذایی: در صنایع غذایی ترازو برای اندازهگیری دقیق مواد اولیه، کنترل وزن محصولات نهایی و بستهبندی در صنایع غذایی به کار میرود.
صنایع شیمیایی: در این صنعت، خرید ترازو و استفاده از آن برای سنجش دقیق مواد اولیه، مواد شیمیایی و محصولات نهایی در فرآیندهای مختلف تولید و آزمایش دارای اهمیت می باشد.
صنایع دارویی: سنجش دقیق مواد، داروها و ترکیبات دارویی در تولید و کنترل کیفیت داروها از وظایف حیاتی اندازه گیری دقیق در این صنعت است.
صنایع تولیدی: در خطوط تولید، ابزار اندازه گیری برای سنجش دقیق قطعات، مواد اولیه و محصولات نهایی در فرآیندهای مختلف تولید و مونتاژ کاربرد دارد.
آزمایشگاهها: ترازوهای آزمایشگاهی با دقت بسیار بالا برای سنجش دقیق مواد شیمیایی، نمونهها و ترکیبات در آزمایشگاههای مختلف به کار میروند.
نقش اندازه گیری دقیق در کنترل کیفیت و بهینه سازی تولید
ترازو ابزاری حیاتی در کنترل کیفیت و بهینه سازی تولید در صنایع مختلف است. نقش این ابزار مهم در کنترل کیفیت شامل این موارد است:
- تضمین کیفیت مواد اولیه: این وسیله برای اندازهگیری دقیق مواد اولیه و اطمینان از انطباق آنها با مشخصات کیفی مورد نیاز استفاده میشود.
- کنترل وزن محصولات نهایی: این ابزار برای اندازهگیری دقیق وزن محصولات نهایی و اطمینان از انطباق آنها با استانداردهای کیفی و مقررات مربوطه به کار میرود.
- کنترل ضایعات: اسکیل برای اندازهگیری دقیق ضایعات تولید و شناسایی نقاطی که ضایعات در آنها رخ میدهد، استفاده میشود.
- کاهش خطاهای انسانی: ترازو با سنجش دقیق، خطاهای انسانی در اندازهگیری وزن را کاهش داده و به ارتقای کیفیت محصولات کمک میکند.